Математичко такмичење <<2х2>> је традиционално руско такмичење за ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе.

Одржава се у различитим градовима Русије, Бугарске, Србије, Украјине и Јапана.

Укупно учествује више од 8000 ученика.

Такмичење ће се одржати у недељу, 6. фебруара 2022. године и то:

 

Рок за пријаву је 3. фебруар до 12 часова.

 

За ученике првог разреда траје 60 минута, за ученике другог и трећег разреда траје 90 минута, а за ученике четвртог и петог разреда траје 120 минута.

Математичка гимназија већ неколико година омогућава ученицима из Србије да учествују на овом такмичењу и одмере своје знање са вршњацима из Русије.

Сарадња са организаторима Олимпијаде започела је на позив Лене Иванове (Иванова Елена Юрьевна) која је давне 1996. године била руководилац кружока за младе математичаре и организовала за њих петнаесторо прву олимпијаду, а данас је председница жирија овог такмичења.

Лена Иванова више од 20 година ради са младим математичарима и њиховим наставницима, организује математичке кружоке, летње и зимске школе математике широм Москве и Русије и више различитих такмичења. Један је оснивача Креативне лабораторије „2х2“ (Творческая лаборатория «2×2») - заједнице наставника, ученика и математичара чији је мото жеља да њихова деца расту радознала, заинтересована, писмена, и покушавају да то што боље промовишу. Кроз дуги низ година направили су систем наставе математике за децу од од 1 до 11 разреда. То укључује групе за додатну наставу математике, такмичења различитих нивоа, клубове у различитим деловима Москве и Русије.

Олимпијада за ученике нижих разреда основне школе као основне циљеве има упознавање ученика млађих разреда основне школе са нестандардним задацима и начинима њиховог решавања као и проширивање њиховог интереса за математику изван оквира стандардног школског програма.

Ученици из Београда први пут су учествовали на такмичењу 2013. године и то само ученици четвртвог разреда.

Од 2014. учествују ученици од првог до четвртог разреда који похађају Школу младих математичара.